Sider

fredag 3. september 2021

DOF er en sentral aktør i den maritime Klyngen i Norge

Det er ingen land som har en like velutviklet og komplett maritim klynge som den norske. Den norske maritime klyngen består av verdensledende selskaper innen virksomhetsområder som rederier, verft, utstyr og tjenester. Klyngen arbeid til nærmere 90 000 kvinner og menn, og den skaper verdier for nesten 150 mrd. kroner hvert år. Maritim næring er også Norges nest største eksportnæring, etter petroleumsnæringen.

Ett restrukteringsforslag som innebærer stor gjeldskonvertering vil gjøre at banker, kreditorer, gribbe-investorer og fond til store eiere. Slike investorer er ikke langsiktige eiere og de har ikke et industrielt perspektiv med sitt eierskap. Konsekvensene for samfunnet Norge, og den maritime Klyngen i Norge kan være dramatiske ved et utsalg av DOF til utenlandske interessenter ofte i skatteparadiser som Bermuda. DOF sysselsetter flere tusen norske ingeniører og maritimt personell, og er en svært viktig innkjøper av maritime tjenester, og teknologi innen offshore og subsea. Dersom DOF selges og, eventuelt, flagges ut av landet, vil den maritime Klyngen svekkes, samfunnet taper arbeidsplasser og skatteinntekter. Flåten vil forsvinne ut av landet og Norges komparative fortrinn vil aldri kunne gjenvinnes hvis Norske småsparere nå fraranes eierskapet til denne flåten. Denne flåten er helt nødvendig hvis Norge skal ta del i det grønne skiftet med havvind og mineralutvinning til havs. Utenlandske eiere betaler heller ikke formueskatt og de betaler ikke like mye skatt til Norge som vi norske småinvestorer og pensjonssparere gjør.

Utspill fra banker i media om konvertering av gjeld nå når utsiktene de neste år har forbedret seg kraftig gjorde at vi alle nå har reagert umiddelbart og massivt. I DOF godtar småinvestorer ikke å bli stjålet fra eierskapet rett før oppgangen. Vi mener at norske banker bør støtte opp om denne næringen med langsiktig bærekraftige lån med en rente og avdragsprofil som selskapet kan leve med. Myndighetene bør eventuelt gripe inn og kreve at banker gjør dette, spesielt de med betydelig statlig eierskap, som DNB.

Vi har stolt på Helge Møgsters ord og krever at alle aksjonærer blir likebehandlet i kommende restrukturering av DOF ASA. Vi mener at stor gjeldssanering ikke er nødvendig tatt i betraktning markedsforholdene som på viser bedring. Vi mener at restrukturerings forslag fra okt. 2019 er fremdeles aktuelt og DOF styret og ledelsen bør jobbe mot.

Svært mange av «gruppens» medlemmer har støttet DOF gjennom nedturen siste 7 år, og deltatt i samtlige emisjoner. Skal man være med på oppturene må man tåle å være med ned i bølgedalene.

Styringsgruppen i DOF minoritetsgruppen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.